miercuri, 28 septembrie 2011

Jucători peste valoarea campionatului. Cum i-a schimbat Porumboiu filosofia lui Paszkany

Patronul CFR-ului, Paszkany Arpad, declara pe la începuturile ascensiunii clubului clujean că nu vrea să transfere jucători străini peste media campionatului. A explicat și de ce. ”Degeaba îl aduci pe Ronaldo în Liga I, pentru că aici s-ar plafona. Fotbaliștii trebuie să crească odată cu echipa”, spunea omul de afaceri. Așa că i-a adus pe Semedo, pe Cadu sau pe Tony, care nu au însemnat mare lucru pentru țara lor sau la nivel european nici înainte de performanțele din România, nici după. Alvaro Pereira a fost mai degrabă o excepție.

La fel ca Paszkany au gândit și alți șefi de cluburi. Sau poate că bugetele nu le-au permis o altă filosofie. Nu s-a aliniat însă Adrian Porumboiu. Finanțatorul Vasluiului i-a adus în Liga I pe Wesley și pe Adailton, care, fără să fie de nivelul lui Ronaldo, sunt decisivi aproape meci de meci. Adailton cel puțin nu pare să se fi plafonat deloc în România și, în ciuda celor 34 de ani și a unei firești pierderi de viteză, nu lasă să treacă o partidă fără să iasă în evidență. Prestația brazilianului premiază până la urmă viziunea managerială a lui Porumboiu, care însă trebuie confirmată și cu un trofeu.



Probabil că văzând ce face FC Vaslui, și Paszkany și-a schimbat setul de principii. Ca urmare, în această vară a reușit să îl transfere pe Weldon, un atacant care înscrie cu o ușurință cum rar se vede în Liga I. La prima vedere, el pare să fie ”Adailtonul” Clujului. Cel care poate depune mărturie primul despre calitatea de golgheter a lui Weldon este Grahovac și nu mă va convinge nimeni că golul printre picioare luat de portarul Oțelului făcea parte dintr-un scenariu.

Străinii de valoare par mai degrabă rătăciți în România. Ajung aici la apusul carierei sau atrași de numele unui antrenor cum este Jorge Costa, însă trebuie să ne bucurăm că au ales până la urmă Liga I, indiferent de motiv. Se prea poate că jucătorii cresc odată cu echipele, cum spune Paszkany, dar e sigur că întreaga competiție internă capătă anvergură pe măsură ce se apreciează valoarea fotbaliștilor.

Acest articol a apărut și pe sportVOX.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu