Din păcate, mai sunt mulţi salariaţi români care nu-şi merită leafa. Care merg la serviciu să se odihnească, să relaţioneze pe Facebook şi să bea cafele. Companiile multinaţionale şi-au pus oamenii la lucru. "Naţionalele", mai puţin. Dacă îi întrebi, angajaţii îţi vor spune că banii sunt puţini. Există însă un cerc vicios: dacă nu duduie producţia, nu faci profit; iar dacă nu faci profit, nu poţi da salarii mari. E adevărat, sunt şi exemple contrare, de manageri nepricepuţi sau lacomi din cauza cărora românii muncesc mult şi pe degeaba.
Ştiţi modelul "unul munceşte, trei se uită" / FOTO: adevarul.ro |
Noul Cod nu îi va afecta pe bugetari. Pe mulţi dintre ei, cel puţin. Se ştie cum se fac angajările la stat, acolo unde productivitatea este o glumă. Când eşti angajat pe "pile", îţi creşte salariul cu fiecare like pe Facebook. Tuturor le convine mâlul călduţ şi jegos în care se scaldă. Când vrei să schimbi ceva, abia atunci ai probleme.
Începe să îmi placă noul Cod al Muncii. Asta pentru că românii chiulesc şi de la proteste. Sunt nemulţumiţi, dar nu atât de tare încât să iasă în stradă şi să-şi susţină drepturile. Vineri, la Cluj ar fi trebuit să protesteze 10.000 de oameni, dar s-au mobilizat doar 1.500. Manifestaţia urma să înceapă la ora 2.00, însă abia s-a conturat până la 2.30. Din momentul în care a plecat spre Prefectură, coloana s-a tot subţiat, iar la ora 4, când s-a terminat mitingul, grupul mai avea cel mult 300 de oameni. Normal, era vineri, zi scurtă!
Piaţa Lucian Blaga trebuia să fie plină, vineri. A arătat însă aşa / FOTO: Eugen Olariu |
Nu ştim acum dacă noul Cod al Muncii îşi va face efectele. Dacă va stârpi chiulul. Nu putem decât să sperăm. Iar dacă va tria şi bugetarii, deşi sunt şanse minuscule, cu atât mai bine. Gata cu vorba... la muncă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu