duminică, 2 octombrie 2011

Mai tiki-taka decât Steaua

Tiki-taka a devenit un refren care se cântă mult mai des în România decât la mama lui. Tonul l-a dat Becali, pe când încă nici nu învăţase termenul. "Ţaca-ţaca" este sora din gura slobodă a lui Becali a noului imn al Franţei, "Maseuza". Într-o ţară unde presa sportivă serioasă se face colecţionând perlele lui Gigi, lumea chiar a început să creadă că tiki-taka este de găsit prin Liga I.

Dacă stilul de joc care a făcut-o pe Barcelona campioana Europei şi pe Spania regină a lumii ar suporta termene de comparaţie, atunci sâmbătă "U" Cluj a jucat mai tiki-taka decât Steaua. Universitatea face un joc de posesie, iar specialiştii spun că o astfel de opţiune îţi reduce drastic numărul ocaziilor de gol. La meciul cu Gaz Metan, clujenii au contrazis teoria. Din zecile de pase legate la mijlocul terenului au ţâşnit verticalizări care i-au pus în situaţii favorabile pe Tony, Marinescu sau Cristea, cei trei dând contur unui scor umilitor pentru o echipă care se făcuse arareori de râs. A nu se înţelege că asta îi înrudeşte în vreun fel pe clujeni cu Xavi, Iniesta sau Messi. O notă bună totuşi pentru Ionuţ Badea, care, apropos, chiar s-a instruit la Barcelona.

Cât despre Steaua, cu Levi e clar că nu a jucat nici măcar aproape tiki-taka. Nici măcar ţaca-ţaca. De fapt, pe atac, nu a jucat mai nimic. Nu ştiu dacă schimbarea de antrenor se cerea făcută, pentru că Levi a avut timp puţin şi meciuri multe, şi nici dacă Ilie Stan e vreun Guardiola. E cert însă că Steaua continuă să fie un club impulsiv, care nu are răbdare cu antrenorii. Tot căutând să joace tiki-taka şi anunţând super-performanţe, echipa fostă din Ghencea face pe mai departe experimente, păstrează o stare de nesiguranţă la echipă şi, până la urmă, nu face decât să amâne rezultatele. Nu vă e clar că nici anul acesta nu se va câştiga titlul? Noroc cu patronul, care face audienţe de campion la televiziuni.

PS Ca să nu ne pierdem simţul realităţii, e bine să ne uităm măcar din când în când la meciurile Barcelonei, care joacă cel mai tiki-taka :)

Acest articol a apărut şi pe sportVOX.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu